keskiviikko 17. toukokuuta 2017

23. Kilpailurutiini

Ajattelin tulevia kilpailuja miettien kertoa teille, kuinka itse valmistaudun kilpailuihin ja mitä teen niiden jälkeen, olivat ne sitten pienet tallikisat tai vaikkapa aluekilpailut. Tämä postaus kertoo siis kilpailurutiineista.
postauksen kuvat ovat viime kisoista ja ne on ottanut Emilia!

1. Ilmoittautuminen
Ensimmäinen asia huomatessani kilpailut, on ilmoittautuminen. Joko se tapahtuu Kipassa (www.kipa.ratsastus.fi) tai vaihtoehtoisesti tallikilpailuissa tallin ilmoitustaululla olevalle listalle. Varsinkin Kipaan ilmoittautuessa kannattaa olla tarkka ja pitää kaikki tiedot muistissa, sillä se voi ensikertalaiselle olla hiukan hankalaa. 

2. Ratsastusvarusteet huoltoon
 Aina ennen kilpailuja huollan kaikki varusteeni. Puhdistan saappaat ensiksi puhtaalla, kostealla ja mahdollisimman pehmeällä liinalla. Kun kaikki lika pinnasta on lähtenyt, pyyhkäisen sen päälle vielä nahanpuhdistusainetta, jotta saapas saa takaisin kiiltonsa ja näyttää mahdollisimman siistiltä ja puhtaalta. 
      Jos valkoiset housut eivät ole viime kilpailujen jälkeen olleet pesussa, ne on syytä pestä. Varsinkin jos edelliset kilpailut olivat pahimpaan kura-aikaan ja valkoinen kangas on täynnä ruskeita kuraläiskiä ja karvoja, ne on syytä pestä. 

 3. Oikeanlaiset varusteet kilpailemiseen
Ennen kilpailuja on syytä tarkistaa SRL: n kilpailusäännöt. Esimerkiksi aluekilpailuissa tarvitaan saappaat tai muut saappaanvarret lyhytvartisiin ratsastuskenkiin. Muunkin ratsastusasun tulee olla siisti, ja kilpailuissa on aina käytettävä kypärää. Myös hevoselle olisi hyvä hankkia numerolappu sen suitsiin tai satulahuopaan.

4. Kilpailupäivän aamu
Ensimmäisenä kilpailupaikalla tapahtuu hevosen puunaus. Jokainen kuraläiskä ja keltaiset täplät saavat kyytiä, kun hevosesta tehdään edustuskelpoinen. Riona on myös usein saanut punaisen rusetin ja kauniin letin häntäänsä varoittamaan muita potkimisesta, ihan vain varmuuden vuoksi. Kun hevonen on puhdas, kääräistään mahdolliset pintelit ja suojat jalkaan ja tarkistetaan kaiken olevan siistiä. Itse suosin kilpailuissa aina valkoista satulahuopaa, joka sopii aina kauniisti Rionan väriin. 
        Hevosen hoitamisen jälkeen käyn hoitamassa kilpailumaksut ja kertaan radat läpi. Varaan myös varmuuden vuoksi hiukan ylimääräistä rahaa mahdolliseen kanttiiniin ja muihin kuluihin. 

5. Kilpailujen jälkeen
Oman ratamme jälkeen Riona saa kävellä rauhassa, jonka jälkeen se menee talliin. Tallissa harjaan sen läpi ja kylmään jalat jossain muodossa (yleensä ainakin linimentillä). Jos on viileä ilma, poni saa loimen päälleen. Sitten se saa vielä paaaljon taputuksia kiitokseksi.
Miten te valmistaudutte kisoihin? Onko teillä tulossa lähiaikoina kisoja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti