sunnuntai 14. toukokuuta 2017

22. Onnistunut estetreeni

Rionan selkään pääsin palaamaan taas eilen estevalmennuksessa. Olin todella helpottunut, sillä olin todella toivonutkin Rionaa ratsukseni. Menin sillä ensimmäistä kertaa esteitä ulkokentällä, ja koko estetouhu tuntuikin innostavan Rionaa ihan todella. Meille oli kasattu jo eilen valmiiksi todella kivannäköinen tehtävä, joten olin itsekin hyvillä mielin lähdössä luottoratsuni selässä hyppäämään.
postauksen kuvat on ottanut Sini I.


Alkuverryttelyn jälkeen teimme laukkaympyröitä, joilta piti saada heti käynti uralle tullessa. Riona pääsi vetämään pään joissain kohdissa hiukan liian alas, jolloin tuntuma hävisi ja siirtymästä tuli melko hidas. Kuitenkin siirtymiset paranivat loppua kohden ja Riona oli mukavan reippaalla päällä. Pidimme lyhyet välikäynnit, joiden jälkeen keräsin ohjat ja aloitimme hyppäämään.

Ensimmäisenä tulimme puomi-ristikko-okseri- sarjaa suhteutetulla välillä ravissa. Uralta piti kääntää tiukasti muurin takaa oikealle. Riona tuntui melko hitaalta ensimmäisellä kerralla tullessamme. Se otti ihan hyvän hypyn ristikolle, mutta väliin saatiinkin mahdutettua viisi ja puoli askelta viiden tai neljän sijasta, sillä ratsastin sen verran hitaalla pohkeella, eikä reaktiota tullut. Tulimme saman uudelleen, ja Riona oli jo parempi.




Tämän jälkeen oli vuorossa toinen suhteutettu pysty-pystylinja. Väliin piti saada neljä laukka-askelta. Ensimmäisellä kerralla lähestyin toista estettä hiukan liian lähelle, jonka vuoksi puomi alas. Siitähän poni sitten ottikin nokkiinsa, ja sen seurauksena pukkilaukkaa eteenpäin. Meinasin kadottaa ohjat ja hevonen pääsi loikkimaan oikein kunnolla, mutta sain lopulta pään ylös ja hevosen kontrolliin. Tulimme vielä uudestaan ja sain ratsastettua paremmin esteille. Nostimme sitten viimeisen pystyn okseriksi, joka oli korkeudeltaan ensimmäinen este 60cm toinen 70cm. Tulimme tämän sarjan vielä kerran, ja Riona oli ihan hyvä.


Seuraavana tehtävänä oli hypätä muuri aivan uran vierestä ja kääntää heti laskeutuessa oikealle, sillä seuraava este oli valkovihreä harjaeste. Riona on siitä hyvä esteratsu, ettei se säiky tai pelkää erikoisempiakaan esteitä. Pyrin lähestymään muuria suoraan, mutta esteen päällä sekä minä että hevonen olimme kääntyneet harjaestettä kohti. Rionalla oli ihan hyvä laukka, mutta kuten opettaja minulle huomauttikin, jäin itse tuuppaamaan. Tulin vielä uudestaan saman tehtävän ja Riona tuli ihan hyvällä hypyllä.




Lopulta tulimme vielä kaikkia näitä esteitä ratana. Rata alkoi muurilla, josta jatkettiin pysty-okseri-suhteutetulle. Suhteutetun jälkeen uralle, josta melko tiukka käännös ja hypätään harjaeste. Harjaesteeltä oikea laukka ja oikealle. Sen jälkeen vielä suhteutettu linja nro 2. Muuri tuli ihan hyvässä temmossa, mutta en saanut vasenta laukkaa alas, joten vaihdossa kesti hiukan aikaa, ennen kuin sain sen tehtyä. Vaihdon jälkeen minulle tuli hiukan kiire saada hevonen suoristettua linjalle. Riona kuitenkin otti ihan hyvän hypyn ensimmäiselle pystylle. Välistä tuli hiukan liian ahdas, sillä Riona ei aivan kokonaan kuunnellut eteenpäinvieviä apujani. Tämän vuoksi okserin etupuomi alas. Sain hyvin suoristettua uralle, jonka vuoksi ehdin tehdä laajan tien harjaesteelle. Harjaeste tuli hyvään paikkaan hyvässä temmossa, sillä muistin itse olla tuuppaamatta liikaa eteen. Oikea laukka alas, ja pitkän sivun ajan pidensin laukkaa. Kaarre tuli melko äkkiä, mutta tiedän, että Riona kyllä taipuu hyvin, joten minun täytyi vain hidastaa laukkaa. Sain Rionan nopeasti suoraksi ja ensimmäinen hyppy okei. Väliin tuli meille juuri sopivat neljä askelta ja hyvä hyppy myös radan viimeiselle esteelle.


Tämän jälkeen eräs toinen tuntilainen kysyi, voisiko opettajamme nostaa okseria ja pystyä hiukan, jotta pääsisi hyppäämään hiukan kisakorkeuksissa olevia esteitä ennen tulevia kilpailuja. Minäkin sain lopulta Rionan kanssa mennä tuon muurin, jolta jatkettiin suhteutetulle linjalle nro 2. Muuri jäi samoihin korkeuksiin, mutta okseri oli sen 80cm, pysty ehkä 70cm. Muuri tuli hyvin, laukanvaihdon kanssa tosin taas kesti, joten sain vasta suoristettaessa vaihdettua laukan. Ensimmäinen hyppy hyvä, neljä laukkaa väliin ja todella hyvä loikka okserille.


Tunnin jälkeen vein Rionan pesukarsinaan. Siellä en yleensä Rionan kanssa  käy, mutta Riona tuli nätisti perässä sinne. Ensiksi se hiukan vierasti jalkojen kylmäystä, mutta lopulta jokainen jalka saatiin hyvin kylmättyä. Tämän jälkeen talutin Rionan käytävälle ja käänsin siihen. Kuivattiin äitini kanssa ponin jalat ja hieroin niihin vielä linimenttiä. Sitten hevoselle loimi selkään ja karsinaan heiniensä pariin ansaitulle levolle!


Tunnista jäi todella onnistumisen tunne, kun nyt viimein pääsin Rionan selkään takaisin. Viime tunninhan menin tosiaan Nipsulla ulkokentällä, ja Nipsukin oli todella rohkea erikoisista esteistä huolimatta. Mutta Riona oli todellakin ihan huippu! Tämän takia rakastan sitä, sillä
olen saanut huomata, että jokainen päivä tuon ponin kanssa on erilainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti