tiistai 6. kesäkuuta 2017

28. Kumpi kampi? osa 1

Moikka!
Ajattelin pistää pystyyn omaan blogiini tällaisen Kumpi Kampi- postaussarjan, jossa laitan kaksi ratsastukseen liittyvää asiaa vastakkain, ja kerron sitten oman kantani ja hiukan taustaa vastaukselleni. Kysymykset tähän osaan laati Jessica!Tamma, ruuna vai ori?
Sinänsä melko haastava kysymys, sillä kaikki hevoset ovat erilaisia persoonia sukupuolesta riippumatta. Ehkä kallistun kuitenkin tammojen puolelle, sillä olen ratsastanut niillä enemmän, sillä vakituinen ratsuni Riona on tamma ja Fiona oli tamma, kuten Ninnukin. 

Suojat vai pintelit?
Ehdottomasti suojat! Suojien laittaminen hevoselle on paljon helpompaa ja varsinkin kiireessä nopeampaa kuin pinteleiden kääriminen. Itse en nauti siitä, että Rionalle täytyy laittaa pintelit eteen esteille, kun niissä on aina niin kova säätäminen. Varsinkin, jos ratsu ei tahdo pysyä paikallaan tätä tehdessä. 

Koulupenkki vai estepenkki?
Tähän kysymykseen jouduin hetkisen miettimään vastausta, mutta päädyin lopulta estesatulaan, sillä siinä tuleekin useammin istuttua ja se tukee mielestäni paremmin jalkaa. Koulusatulat sen sijaan ovat sitten useimmiten pehmeämpiä ja ehkäpä hiukan helpompia istua, mutta itse kallistun estesatulaan päin.


Turvaliivillä vai ilman?
Turvaliivillä, tietysti. Itse olen tottunut ratsastamaan myös koulutunneilla turvaliivillä, vaikka ratsuni sattusikin olemaan se maailman kiltein ja ihanin, sillä olen saanut huomata, että hevosien kanssa voi sattua mitä tahansa. Myöskin tippumisissa se on suojannut selkärankaani ja kylkiluitani tehokkaasti, eikä minulle (luultavimmin turvaliivin ansiosta!)  ole sattunut mitään sen pahempaa tapaturmaa ratsastaessani. 

Raippa vai kannukset?
Raippa. Itse ei tule kannuksia käytettyä lähes koskaan jos ollenkaan, ja mielestäni raippa on paljon helpompi ratsastaessa. En ole kokenut kannuksia tarpeellisiksi ratsastaessani, sillä minusta tuntuu siltä, että saan raipalla annettua nopeammin sen tehostavan avun, kuin kannuksilla, enkä ole kannuksiin sen pahemmin tutustunut (vaikka sellaiset omistankin).

Voitto kilpailuissa vai hyvä suoritus?
Hyvä suoritus. Tietysti sijoittuminen tai voittaminen on hienoa, mutta mielestäni sitäkin tärkeämpää on hyvän suorituksen ja siistin radan tekeminen. Mielummin sitten menen tasaisesti ja kauniisti ja ehkä hiukan hitaammin, kuin kaahotan siellä hanat auki läpi radan ja suunnilleen kaadan koko kentällä seisovan ratahenkilöstön.  


Grip- vai mokkapaikkaiset housut? 
Minulla on ollut mokkapaikkaiset ratsastushousut miltei koko pienen ikäni, kunnes satuin hankkimaan uudet ratsastuslegginssit ja valkoiset ratsastushousut, joissa on molemmissa gripit. Olen pitänyt noista grip-housuista paljon, vaikkei noilla polvipaikoilla välttämättä  saa niin napakkaa otetta satulasta. Molemmissa housuissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta vastaan grip-paikkaiset housut.

Reaktiivinen hevonen vai hyvin rauhallinen hevonen?
Luulisin, että reaktiivisen hevosen kanssa voisi olla mielestäni mukavampi olla, kuin liian rauhallisen yksilön. Tietysti on hyvä, jos hevonen ei pelkää mitää, ja on todella kiltti, mutta ehkä pidän itse enemmän aktiivisista ja helposti reagoivista hevosista, sillä niistä näkee heti, mitä mieltä ne ovat jostakin asiasta. Kallistun siis reaktiivisen hevosen puoleen.

Itsenäisesti vai ratsastustunnilla tai valmennuksessa?
Tässä kohtaa seitsenvuotista ratsastushistoriaani olen ohjatun ratsastuksen kannalla. Itsenäisessä ratsastuksessa toki pääsee tekemään asiat juuri niin kuin itse haluaa ne tehdäkään, mutta pidän itse enemmän ohjatusta ratsastamisesta. Esimerkkinä se, että olet oppinut itsenäisesti jonkun uuden asian, vaikkapa jonkin kouluratsastusliikkeen. Sitten, kun menet valmennukseen, saatkin huomata, että olet opetellut jotakin vahingossa väärin, jos ei ole vielä tarpeeksi kokenut. Myöskin omia virheitä on paljon helpompi korjata, kun joku alan ammattilainen on valvomassa tekemisiäsi.


Ensimmäinen osa Kumpi kampi- postaussarjaa on nyt paketissa. Tätä oli oikeastaan todella hauska kehitellä ja kirjoittaa, kun pääsi oikeasti miettimään vastauksia näihin asioihin, jotka joskus saattavat tuntua itsestäänselvyyksiltä. Olisin kiitollinen, jos viitsisitte lähettää kysymyksiä seuraavaan osaan kommentteihin.

 Mitä piditte postauksesta?

2 kommenttia:

  1. mukava postaus! seuraavaan kumpi kampi postaukseen: tie vs. pelto, kenttä, maneesi vai maasto? musta vai ruskea (nahkavarusteissa), tuulinen vs. sateinen ilma. kuuma vs. kylmä ilma. juoksutus vs. talutus, kengät vs. ilman (hevosella siis xd) , ratsastusaappaat vs. kengät, vaellus vs. uittaminen, kiitolaukkaa pellolla vs. rannalla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentista sekä kysymyksistä! Tulivat tarpeeseen :)

      Poista