keskiviikko 1. marraskuuta 2017

40. Esteitä Maltilla 19.10

Torstai, josta on muotoutunut minun Maltin ratsastuspäiväni, koitti taas- yllättävää kyllä, aurinkoisena. Suuntasin siis tallille, jossa poni odottelikin jo. Otin Maltin sitten karsinaansa ja harjasin sen läpi huolellisesti. Pääsin myös toteamaan, että vaikka kuinka harjasin, siihen näytti aina jäävän jonkinlaista likaa. Tämä johtuen tietysti siitä, että mustissa hevosissa pöly näkyy helposti karvan päällä. Kun olin viimein saanut Maltin puhtaaksi, varustin sen ja sitten olimmekin valmiita lähtöön.
Alkukäyntien jälkeen verryttelin neliöllä, joka oli noin puolen kentän kokoinen. Aluksi pidensin käyntiaskelia suorilla ja kulmiin lyhensin niitä, jotta käännöksistä tulisi mahdollisimman napakoita. Maltti tuntui aluksi hiukan jännittyneeltä, mutta rentoutui tekemisen myötä. Vaihdettuani suuntaa tein saman harjoituksen toiseen suuntaan, jonka jälkeen nostin ravin ja ratsastin vielä samaa neliötä. Jokaisen kulman menin vielä käynnissä, mutta sivujen keskelle tein raviesiirtymät. Harjoituksen tarkoitus oli saada Maltti kuuntelemaan kättäni herkemmin. Aluksi siirtymiset olivat vähän löysiä, mutta alkoivat sitten onnistua aika mukavasti. Sitten jatkoinkin jo ravissa, ratsastaen kahdeksan maapuomin yli reippaassa tahdissa. Maapuomit sujuivat kivasti, kun sain Maltin venyttämään askeliaan tarpeeksi paljon. Kun olimme verrytelleet, laitoimme puomeista kaksi ristikkoa niin, että ensimmäisen eteen jäi kaksi puomia ja toisen ja ensimmäisen väliin yksi. oli tarkoitus, että ratsastaisin ravilähestymisen ja jatkan ensimmäiseltä ristikolta laukassa. Maltti oli oikein näppärä ja ristikot sujuivat hyvin. Kun olin tullut sen onnistuneesti muutaman kerran, ensimmäinen ristikko nostettiin pystyksi. Maltti tuntui todella reippaalta ja hyppäsi nämäkin kerrat hyvin.

Sitten pääsimmekin ottamaan muutamat testihypyt pienelle lankulle. Minun oli tärkeää keskittyä siihen, että istun  syvällä satulassa, ettei Maltti pääse kiihdyttämään liikaa. Testihypyt onnistuivat aika kivasti, vaikka muutama hyppy tulikin melko kaukaa. Sen jälkeen otimme myös hypyn risuesteelle. Se oli melko pieni kavalletti, jonka puomi oli täynnä pieniä oksia ja näytti sitten ponille pelottavammalta. Mun oli tärkeää ohjata Maltti ihan keskelle sitä, sillä se tultiin melko tiukalla tiellä. Ratsastin myös sellaista tehtävää, jossa hypätään ensin risueste, jonka jälkeen kaarretaan loivasti lankulle. Poni tuli ihan hyvin ja mun kanssa.  Maltti hyppäsi oikein kivasti ja pääsimmekin sitten tulemaan sellaista tehtävää, jossa piti aluksi hypätä risueste, sitten valkoinen lankku ja vielä viimeisenä vesimatto melko tiukalla tiellä. Risuesteelle se tuli hyvin, vaikka välissä tulikin pieni kiihdytys, jonka vuoksi minun oli pakko tehdä ympyrä ennen vesimattoa. Maltin kanssa mun täytyisi osata paremmin ottaa kunnolla kiinni esteen jälkeen, jotta saan sen varmasti kääntymään tiukemmillakin teillä. Saatuani ympyrällä tahdin taas rauhallisemmaksi hyppy tuli ihan hyvään paikkaan. Tätä tulimme uudemman kerran, ja jätin nyt voltin tekemättä. Tiestä tuli esteelle hiukan vino, mutta Maltti korjasi tilanteen ja hyppäsi rohkeasti yli ja vaihtoi vielä ilokseni laukan esteellä. 

Tämän jälkeen puomi-puomi-pysty-puomi-ristikkosarjan viimeinen ristikko muutettiin okseriksi, jonka takapuomi oli 75cm. Kun tulin tätä ensi kertaa, ratsastin huomaamattani vähän vinoon vasemmalle, ja poni hyppäsi muut esteet ihan hyvin, mutta okserista vasemmalta ohi. Samoin myös toisella kerralla. Kolmas yritys, jolla ymmärsin lähestyä suoraan, onnistui oikein hyvin ja Maltti venytti askeltaan kivasti ja okseri ylittyi kunnialla. Okserilta minun oli tarkoitus kääntää suoralle linjalle ja hypätä portti, joka oli aavistusta kapeampi kuin muut esteet. Sain kuitenkin Maltin suoristettua linjalle ja se hyppäsi portin yli oikein näppärästi. 

Hyppäsimme sitten tunnin loppuun vielä koko tehtävän lyhyenä ratana. Ensimmäisenä oli puomi-puomi-pysty-okseri- sarja, sitten risueste, lankku, vesimatto ja viimeisenä portti. Aloitin taas ravissa ja lähestyin ensimmäisen linjan ravissa. Maltti venytti hyvin askeliaan ja hypyistä tuli todella kivoja. Sain sen oikeaan laukkaan alas, joten minun oli hyvä kääntää risulle. En ihan pitänyt ulkopohjetta tarpeeksi kiinni, joten se pääsi hyppäämään vähän esteen ulkoreunasta, mutta ei kuitenkaan punkenut itseään epärehellisesti hyppäämään ohi esteestä. Risulta jatkoin matkaa lankulle, jota oli nyt korotettu noin 65cm korkeaksi. Maltti hyppäsi sen tosi näppärästi, mutta mun täytyi jälleen tehdä esteen jälkeen voltti, jotta sain sen taas kuulolle. Vesimatto kuitenkin sujui hyvällä hypyllä, jonka jälkeen pääsin kääntämään portille. Maltti oli hyvin pohkeiden välissä ja ottikin näin oikein kivan hypyn myös portille. 
Tämän radan jälkeen sain tulla vielä yhden kohdan uudestaan, sillä halusin korjata virheeni risueste-lankkulinjalla, ja näinpä nostin oikean laukan. Ratsastin mahdollisimman keskelle risua, mutta hyppy tuli silti reunaan. Sitten päästin Maltin menemään hiukan liikaa eteen, jonka vuoksi se hyppäsi kaukaa ja pudotti lankun. Pudotuksen johdosta poni otti pienen kiihdytyksen ja veti päätään alas, mutta sain sen nopeasti takaisin kontrolliin. Tämän takia ratsastin saman linjan vielä kerran, jolloin sain hypyn keskelle risulle. Muistin istua niin syvälle satulaan kuin pystyin välissä, ja näin sainkin hallittua Maltin paljon paremmin esteiden välissä. Lankkukin sujui nyt hyvin, ja pääsimme hyvillä mielin loppuraveihin.

2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus, video oli kiva ja sopivan pituinen! Hyvältä näyttää tein meno, tsempit täältä niihin TaRan kisoihin!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Toivottavasti nähdään Päivölässä :)

      Poista